post

maxresdefault (31)Adrianmerellä Kroatian rannikolla Dalmatian saaret kohoavat lumoavana sekoituksena rentoa ilmapiiriä ja rikasta historiaa. Viehättävät kylät, muodikkaat hotellit ja ravintolat laikuttavat näitä kauniita saaria, joita ympäröi säkenöivä meri. Listan kärjessä on Brac kuuluisan Zlanti Ratin, eli kultaisen sarven muodostaman rantaviivan kera. Hvar on myöskin kaunis paikka goottilaisine kirkkoineen, autottomine vanhoine kaupunkeineen ja hurmaavineen satamineen. Täältä voidaan jatkaa poikki kauniin Paklenin saariston, joka tunnetaan kristallinkirkkaista vesistä ja syrjäisistä lahdista. Matkaan kannattaa ehdottomasti lisätä myös Korcula ja sen punakattoiset, valkaistut rakennukset, Mljet ja sen kaksi sisämaassa olevaa suolavesijärveä, sekä suhteellisen tuntematon Visin saari.

Unohtumattomia kokemuksia Dalmatian saarilla

1. Avaa aistit Zadarissa

Zadarin länsipuolen rantaviivan päässä sijaitsee Sea Organ, eli meriurut. Tämä on epätavallinen musiikkisoitin soi aina kun meren aallot ja niiden liikehdintä saa ääntä aikaan pilleissä, jotka on sijoitettu Adrianmereen laskeutuvien marmoriportaiden alle. Tuulen ja veden ansiosta toimivat urut saavat aikaan oudon kauniita ääniä ja säveliä. 70 metriä mitkä instrumentti rakennettiin vuonna 2005 ja se on arkkitehti Nikola Basicin suunnittelema. Vain muutaman askeleen päästä uruista on rakennelma LED valoja ja aurinkopaneeleita, jotka heräävät henkiin yöllä, luoden värikkäimmän auringonlaskun, mitä voi koskaan nähdä. Pelkästään nämä kaksi syytä ovat tarpeeksi sille, miksi Zadarissa kannattaa vierailla.

2. Pelastusliivit päälle ja nokka kohti Adrianmerta

Kajakointiin on helppo hurahtaa matkustelun aikana, sillä se on mainio tapa parantaa kuntoa, samalla kun lomakohdetta päästään ihailemaan täysin uudesta perspektiivistä. Sen lisäksi päästään nauttimaan harvinaisesta hiljaisuudesta, mikä on mahdollista ainoastaan meren tai järven keskellä.

3. Istu iltaa roomalaisten raunioiden ympäröimänä

Split kaupunkiin on helppo ihastua muutamassa tunnissa. Vaikka vanha kaupunki ei ole suuri, Diocletianuksen palatsi on jo kokonsa puolesta vaikuttava näky ja sitä ympäröivät rakennukset ja tiet ovat kuin keskiaikaisesta elokuvasta. Tarkemmin sanottuna, koko vanha kaupunki on osa palatsia, joten se on yksi suuri linnoitus itsessään. Keskustorilla, eli Peristillä kannattaa viettää hetki aikaa, vain ihaillen kylän elämää vaikka tuoppi kädessä ja nauttien roomalaisten aikaisista raunioista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *